marți, 15 februarie 2011

Lumea in obiectiv

Salut! Poate va intrebati la ce ma refer cu 'Lumea in obiectiv'...Ei bine, aceasta va fi o noua rubrica in care vor aparea curiozitati despre tot felul de lucruri (oameni, animale,antichitati etc). Poate suna ciudat, dar veti vedea ca e destul de interesant. Enjoy!
  • Siesta va poate salva viata- Un studiu efectuat asupra a 23 000 de barbati si femei din Grecia a dezvaluit ca riscul deceselor cauzate de infarct scade cu pana la 37% in cazul persoanelor care se odihnesc dupa pranz de cel putin trei ori pe saptamana."Exista numeroase dovezi ca atat stresul acut, cat si cel cronic pot duce la aparitia unor afectiuni cardiace", explica Dimitrios Trichopoulos, cercetator si epidemolog la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Harvard(SUA). El adauga: "Siesta poate diminua stresul, reducand astfel rata mortalitatii cauzate de bolile de inima".
  • Corpul uman se poate vindeca singur! "Organismul uman este capabil sa vindece 60-70% dintre afectiunile de care sufera!", declara profesorul Gustav Dobos, medic primar la Spitalul pentru Mineri din Essen(Germania). Se spune ca, in acest scop, corpul secreta intre 30 si 40 de "medicamente", precum cortizonul si unele substante care previn formarea pietrelor la rinichi. Desi cercetatorii inteleg unele fenomene ce insotesc procesul natural de vindecare, multe raman necunoscute. Oamenii de stiinta au observat ca este vorba de :o complexa interactiune intre hormoni, mesageri ai sistemului imunitar si celule ucigase", precizeaza revista Vital. Ei insa adauga: "Nu e de neglijat nici rolul emotiilor si al starilor de dispozitie". Totusi, revista mai semnaleaza ca stresul si problemele personale pot "slabi sistemul imunitar pe termen lung".
  • Calculator astronomic antic- In 1901, cativa scufundatori aflati in cautarea buretilor-de-mare au scos la suprafata un artefact degradat, provenind de pe o nava romana antica, naufragiata in largul unei insule grecesti. Obiectul, ce dateaza din secolul al II-lea i.Hr., este de fapt un calculatori astronomic, uluitor de complex. Oamenii de stiinta au studiat recent acel mecanism folosind tomografia computerizata de inalta rezolutie si au descoperit ca era alcatuit din cel putin 30 de roti dintate din bronz, fixate initial intr-o carcasa de lemn. Aparatul putea identifica cu precizie pozitia soarelui si a lunii, precum si momentul producerii eclipselor de luna si de soare. Potrivit revistei Nature, mecanismul este "mult mai complex decat toate aparatele care s-au produs cel putin 1000 ani dupa aceea".
  • Zborurile de noapte si incalzirea globala-Dârele de aburi condensati, lasate pe cer de avioanele cu reactie, afecteaza temperatura atmosferica, precizeaza revista Scientific American. Ziua, acestea reflecta razele soarelui, ducând la racirea atmosferei. Noaptea insa retin caldura sub ele. Cercetatorii britanici au descoperit ca "incalzirea atmosferei provocata de zborurile dintre orele sase seara si sase dimineata reprezinta 60-80% din incalzirea cauzata in general de traficul aerian, desi zborurile de noapte nu reprezinta decat  un sfert din numarul total de zboruri", precizeaza articolul.
  • Se descopera mii de specii!-In fiecare an se descopera aproape 17 000 de specii, anunta ziarul Fenua din Tahiti. Cam trei sferturi dintre ele sunt insecte; totusi, printre speciile descoperite se numara si circa 450 de vertebrate, inclusiv 250 de specii de pesti si cam 20-30 de mamifere. Doua treimi din aceste mamifere sunt rozatoare si lilieci, iar, "anual se descopera, in medie, cate o specie din ordinul primatelor", ceea ce in opinia multor oameni de stiinta reprezinta un lucru uimitor, mai preciza ziarul. Lista descoperirilor include si specii de arbori si plante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu